Röportaj
Jeopolitik Stratejik Araştırmalar Merkezi
Dünyada Otomotiv Savaşları Var
EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ KALEMLERİMİZDEN BİRİ OLAN OTOMOBİLLER ÜZERİNDEN ÜLKELER ARASI NASIL BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR? HANGİ ALMAN OTOBİL ŞİRKETİ, TÜM DÜNYAYI OYUNA GETİRDİ? OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE NE KONUMDA? SORULARIMIZIN MUHATABI, HAYATINI OTOMOTİV SEKTÖRÜNE ADAMIŞ BİR İSİM: HALİT BOLKAN…
Her erkek çocuğu gibi o da oyuncak arabalarla oynayarak başlamış hayata. Sonra bu oyuncaklar, hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelecek otomotiv sektörüne taşımış onu. Otohaber Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan’la küresel otomotiv sektöründeki oyunlar ve Türkiye üzerine konuştuk.
EMİSYON SKANDALI TEK KELİMEYLE ÜÇKÂĞITTIR
“Otomotiv katma değeri çok yüksek bir sektör. Bir otomobil aşağı yukarı beş bin parçadan oluşuyor. Bir Alman otomotiv devi yılda en az 11 milyon adet otomobil üretiyor. Bu üretimin tamamı Almanya’da değil. Alman otomotiv devinin yakalandığı dizel hikâyesi, ABD pazarından pay kapmak için o dönemki yöneticilerin yapmış olduğu büyük bir hata. Yakalanmayacaklarını düşündüler, yakalandılar. Almanya kendi otomotiv devine ceza vermezse o zaman başka bir marka bir üçkâğıt yaparsa ona da ceza kesemez hale gelir. Burada adaletli olmak zorundalar. Alman otomotiv devinin emisyon skandalı tek kelimeyle üçkağıttır.”
ALMAN OTOMOTİV DEVİ YALAN SÖYLEDİ
“ABD’nin Alman otomotiv devine rekor ceza kesmesinden sonra, Almanya da bir Amerikan teknoloji şirketine ağır bir ceza kesti. Sonrasında ABD, bu kez de Alman Deutsche Bank’a bazı hukuki gerekçelerle ağır bir ceza kesti. Karşılıklı bir şeyler dönüyor. Fakat daha ilginci, başka Avrupalı markalarla ilgili de söylentiler başladı bir anda. Herkes birbirinin üçkâğıt yaptığını düşünmeye başladı. Alman otomotiv devinin ABD’de yakalanması tesadüfen oldu. Üniversitedeki iki tane akademisyenin yaptığı yol testinde ortaya çıktı. Arabanın dışarıya verdiği egzos emisyon oranı sınırın üzerindeymiş. Alman otomotiv devinin yakalanmasıyla diğer firmalar kendilerine çeki düzen vermeye başladılar. Otomotiv sektöründe her zaman üçkâğıt vardır. Tabi yakalananlar var, yakalanmayanlar var. Alman otomotiv devi yalan söyledi bunun başka hiçbir açıklaması yok. O yüzden cezalarını da çekecekler.”
EN BÜYÜK OTOMOTİV ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ
Türkiye gerçek anlamda Dünya’da özellikle de Avrupa’da en büyük otomotiv ülkelerinden bir tanesi. Üstelik kendimize ait bir markamız yokken. Otomobil tarihi 1886’yla başladı. Genel olarak bugün baktığınızda markaların büyük çoğunluğu yine Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya sonradan devreye giren Japonya, Güney Kore ve ABD’den. Çin’de kaç tane marka olduğunu büyük ihtimalle Çin devleti de bilmiyordur. Türkiye kendisine ait bir markası olmamasına rağmen özellikle son 30-40 yıllık dönemde inanılmaz bir performans sergiledi. Bizim yan sanayicilerimiz Avrupa’ya mal satacak kalitede üretim yapmayı öğrendi. Ticaretin genel bir kuramı var. Sen bir mal üreteceksen ve bu malda ayrı parçalar varsa senin istediğin kalitedeki parçayı kim daha ucuza üretiyorsa oradan alırsın. Türkiye yan sanayisi buna çok iyi uyum sağladı. Ama en kısa zamanda kendi otomobil markamızı da üretmeliyiz”
2050’DEN SONRA ARAÇLAR ELEKTRİKLİ
“Elektrikli otomobil, benzinli otomobillerden eski. 1900 yılında ABD pazarının yüzde 40’ı buharlı otomobil, yüzde 40’ı elektrikli otomobil, yüzde 20’si ise benzinli otomobildi. Elektrikli otomobillerin bitmesinin sebebi marş dinamosunun icad edilmesiydi. Almanya 2030’dan itibaren dizel otomobili yasakladı. Zaten buraya doğru hep beraber gideceğiz başka çaresi yok. 2030’dan itibaren büyük pazarlarda dizel üretimi olmayacak. Bu dünyayı korumamız lazım. Benim düşüncem 2020’den itibaren Avrupa’da dizele olan merak azalacak. İlk etapta hibrit otomobiller artacak. Hibritlerin avantajı yakıt tüketimi düşürmesi ve çevreyi daha fazla koruması. Çünkü kalkış yaparken elektrikli motorla kalkış yapıyorsunuz. Tam elektrikli otomobiller için en önemli unsur menzil. Şehirlerarası yol gidemiyorsanız o otomobili satın almazsınız. Ben bugün İstanbul’dan, Ankara’ya gidemiyorsam elektrikli otomobili almam. Yolda durup piriz mi arayacağız. Altyapı yatırımı şart. Yollardaki dizel araçların tamamının elektrikliye dönmesi 2050’den sonra olacak.”
Bu Yazara Ait Diğer Makaleler
- Belirtilerini Biliyor Musunuz?
- BOYUN FITIĞI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
- Emzikteki Büyük Tehlike!
- Marketlerde Büyük Vurgun!
- Klozet mi, Cep Telefonu mu?
- Afrika Açlıktan Tükeniyor!
- DİYABET ARTIYOR
- Çeneniz Çıkabilir!
- Yine De Zayıflamanız Mümkün
- Horlamak!
- SARIMSAK
- Siz Depresyonda Mısınız?
- Çocuğunuzdan Mükemmellik Beklemeyin
- İçe Kapanıklık Öldürüyor
- Paket Gıda Riski
- Türkiye-AB İlişkilerinin Dünü, Bugünü…
- Fazla Dezenfektan Egzama Sebebi!
- Nerede Daha Uzun Yaşıyor?
- JEOSAM’dan
- Çocuğunuz Obez Olmasın!
- Deprem Çantanız Hazır Mı?
- Panzehir Ihlamur
- “Bebeğinizi Kendinize Bağlayın”
- Geceleri Sık Uyananlar Dikkat!
- JEOSAM’dan
- ÇOCUKLARDA GİZLİ DEPRESYON
- BEYİN KANSERİ
- Baş Dönmesi İle Kulak İlişkisi
- Çocuklarınız Ne Hissediyor?
- JEOSAM’dan
- Endokardit Nedir?
- Dost Mu Yoksa Düşman Mı?
- Nasıl Tedavi Edilir?
- Çocuğunuzun Ağzı Kokuyor Mu?
- Her 3 Kişiden 1’inde
- Hamilelikte Ortaya Çıkabilir
- “Hayır diyebiliyor musunuz?”
- Önerilerimiz Var
- Karpuzu Hayatınıza Alın
- MAVİ IŞIK
- Ameliyat En Son Çare
- JEOSAM ARAŞTIRIYOR
- JEOSAM’dan İstişare Toplantısı
- JEOSAM’dan…
- JEOSAM’dan…
- KANSER OLABİLİRSİNİZ
- 2019’DAKİ SAĞLIK TEHDİDİ
- JEOSAM’dan
- JEOSAM’dan
- “Kasık Fıtığı Tarihe Karışabilir”
- Peygamber Efendimiz’e Hakaret İfade Özgürlüğü Değil
- KARPAL TÜNEL SENDROMU
- JEOSAM’DAN
- Şekerleme Yapmak Alzheimer’ı Artırıyor!
- JEOSAM’dan
- Çoçuğunuzu Okul Kaygısıyla Kaybetmeyin
- JEOSAM’dan
- AŞI YAPTIRALIM MI, YAPTIRMAYALIM MI?
- EN FAYDALI BESİNLER HANGİLERİ?
- BİR SEÇİM VİRAJI DAHA DÖNÜLÜRKEN
- Kuruyemiş Hayat Kurtarıyor
- JEOSAM’DAN
- Arthur Ashe
- Mültecilik Suriye’nin 40 Yıllık Kaderi
- JEOSAM’DAN
- ABD Bölüyor, Böldükçe Bölünüyor
- İstanbul’da Hangi Millet, Nerede Yaşıyor?
- Türkiye Büyümekten Vazgeçsin Huzura Kavuşur
- JEOSAM KURULDU
- Türkiye Ne Zaman İlerlese Terörün Hedefi Oldu