Bizce Bilin
Jeopolitik Stratejik Araştırmalar Merkezi
Baş Dönmesi İle Kulak İlişkisi
Vertigo baş dönmesi demektir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Çoğunlukla bulantı ve sersemlik hissi eşlik eder. Kusma nadiren oluşur. Baş dönmesi çok şiddetli olabileceği gibi kişinin günlük işlerini yapmasına engel olmayacak kadar hafifte olabilir.
Çoğunlukla etkilenen organ kulaktır, detaylı bir öykü alma ve kulak burun boğaz muayenesinden sonra sıklıkla teşhis konabilir, Baş dönmesinin ne zaman başladığı ne kadar sürdüğünü eşlik eden semptomlar başka hastalık varlığı teşhis koyma da çok önemlidir, Baş dönmesinde ilk başvurulacak hekim Kulak Burun Boğaz doktoru olmalıdır.
Hastalık her yaş grubunda görülebilir. Stres ve ani hareketler baş dönmelerini tetikleyebilir. Kan basıncı, kalp ritmi etkilenebilir. Ayrıca baş hareketleriyle değişebilir. İlk olarak poliklinik ortamında hastanın gözleri kontrol edilerek başlanır.
Ardından fiziki muayene ve denge testi, İşitme testi, doppler ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR ile tanı konulabilir. Vertigonun en sık nedenleri: En sık kulak kaynaklıdır. Sonra beyin, göz, kan basıncı, kalp, hormonlar ve çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Baş dönmesi kulakta en sık Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo görülür. Tüm baş dönmesinin yarıdan çoğunu bu hastalık oluşturur.
BPPV’de çok kısa süreli baş dönmesi atakları olur. Bu ataklara eşlik eden; terleme, halsizlik ve yorgunluk olur. Hareket ile artan baş dönmesi hissi eşlik eder, hastalarda düşecekmiş hissi, dengesizlik, itilme, çekilme, çakılma, sallanma ve tekrar dönecekmiş hissi olur. Bu hastalıkta baş dönmesinin süresi saniyeler ile ifade edilir. Bu hastalarda işitme kaybı olmaz, kulakta çınlama olmaz, hastanın genel durumu iyidir, baş dönmesi esnasında herhangi bir yere çarpmaz, bilinç kaybı yaşanmaz.
Hastanın nörolojik muayenesinde duyu kusuru, sinir felci, güçsüzlük gibi sorunlar saptanmaz. Baş dönmesi, ikinci sıklıkta İç kulaktaki sıvı basıncının artışına bağlı Meniere hastalığında oluşur. Bu hastalıkta aynı migren hastalığı gibi ataklar halinde gelir kulakta çınlama dolgunluk basınç hissi ve baş dönmesi oluşur. Baş dönmesi 1 gün kadar sürebilir ancak atağın düzelmesi 4-5 günü bulabilir. Meniere hastalığı kulak tansiyonu olarak da bilinir.
Rahatsızlık genellikle tek kulakta olur ve orta yaş bayanlarda daha sık görülür. Genetik olarak aktarılır. Meniere hastalığı, stres ve üzüntü ile artar, uzun süren açlık yorgunluk, tuzlu yiyecekler ve aşırı üzüntü hastalığın atak olarak başlamasına neden olur. Meniere hastalığında kusma görülebilir. Ayrıca baş ağrısı eşlik edebilir.
Üçüncü sıklıkta baş dönmesinin en sık sebebi denge sinirinin iltihaplanmasıdır. Geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından ortalama 20-30 gün sonra aniden başlayan şiddetli baş dönmesi atağı ile ortaya çıkar. Bulantı ve kusma görülür. İşitme ile ilgili herhangi bir problem olmaz. Nörolojik problem görülmez ancak hastanın genel durumu kötüdür yürümekte zorlanır.
Beslenildiği zaman kusma görülebilir, gözlerini açtığı zaman hastalık daha da artar, gözlerini kapattığında kendini daha iyi hisseder. Dördüncü en sık baş dönmesi nedeni ise iç kulak sıvısında kaçak oluşması sonrasında meydana gelir. Bu hastalığa perilenf fistülü denir. Perilenf fistülü aşırı kilolu, anatomik problemi olan hastalarda veya travma geçiren hastalarda daha sıklıkla görülür.
Bu Yazara Ait Diğer Makaleler
- Belirtilerini Biliyor Musunuz?
- BOYUN FITIĞI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
- Emzikteki Büyük Tehlike!
- Marketlerde Büyük Vurgun!
- Klozet mi, Cep Telefonu mu?
- Afrika Açlıktan Tükeniyor!
- DİYABET ARTIYOR
- Çeneniz Çıkabilir!
- Yine De Zayıflamanız Mümkün
- Horlamak!
- SARIMSAK
- Siz Depresyonda Mısınız?
- Çocuğunuzdan Mükemmellik Beklemeyin
- İçe Kapanıklık Öldürüyor
- Paket Gıda Riski
- Türkiye-AB İlişkilerinin Dünü, Bugünü…
- Fazla Dezenfektan Egzama Sebebi!
- Nerede Daha Uzun Yaşıyor?
- JEOSAM’dan
- Çocuğunuz Obez Olmasın!
- Deprem Çantanız Hazır Mı?
- Panzehir Ihlamur
- “Bebeğinizi Kendinize Bağlayın”
- Geceleri Sık Uyananlar Dikkat!
- JEOSAM’dan
- ÇOCUKLARDA GİZLİ DEPRESYON
- BEYİN KANSERİ
- Çocuklarınız Ne Hissediyor?
- JEOSAM’dan
- Endokardit Nedir?
- Dost Mu Yoksa Düşman Mı?
- Nasıl Tedavi Edilir?
- Çocuğunuzun Ağzı Kokuyor Mu?
- Her 3 Kişiden 1’inde
- Hamilelikte Ortaya Çıkabilir
- “Hayır diyebiliyor musunuz?”
- Önerilerimiz Var
- Karpuzu Hayatınıza Alın
- MAVİ IŞIK
- Ameliyat En Son Çare
- JEOSAM ARAŞTIRIYOR
- JEOSAM’dan İstişare Toplantısı
- JEOSAM’dan…
- JEOSAM’dan…
- KANSER OLABİLİRSİNİZ
- 2019’DAKİ SAĞLIK TEHDİDİ
- JEOSAM’dan
- JEOSAM’dan
- “Kasık Fıtığı Tarihe Karışabilir”
- Peygamber Efendimiz’e Hakaret İfade Özgürlüğü Değil
- KARPAL TÜNEL SENDROMU
- JEOSAM’DAN
- Şekerleme Yapmak Alzheimer’ı Artırıyor!
- JEOSAM’dan
- Çoçuğunuzu Okul Kaygısıyla Kaybetmeyin
- JEOSAM’dan
- AŞI YAPTIRALIM MI, YAPTIRMAYALIM MI?
- EN FAYDALI BESİNLER HANGİLERİ?
- BİR SEÇİM VİRAJI DAHA DÖNÜLÜRKEN
- Kuruyemiş Hayat Kurtarıyor
- JEOSAM’DAN
- Arthur Ashe
- Mültecilik Suriye’nin 40 Yıllık Kaderi
- JEOSAM’DAN
- ABD Bölüyor, Böldükçe Bölünüyor
- İstanbul’da Hangi Millet, Nerede Yaşıyor?
- Türkiye Büyümekten Vazgeçsin Huzura Kavuşur
- Dünyada Otomotiv Savaşları Var
- JEOSAM KURULDU
- Türkiye Ne Zaman İlerlese Terörün Hedefi Oldu