Bizce Bilin
Jeopolitik Stratejik Araştırmalar Merkezi
Yoğurdun her derde deva olduğu artık bilinen bir gerçek. Her gün yoğurt yiyor musunuz? Günde ne kadar yoğurt yediğinizi kontrol ediyor musunuz? Yoğurdun bağırsakları düzenlemekten enfeksiyonlarla savaşmaya kadar pek çok faydası var. Her gün düzenli olarak yoğurt tüketmeyi unutmayın. İşte her gün yoğurt yemenin 5 faydası.
1-Panzehir etkisi yaratır
Ne zaman antibiyotik kullanmak zorunda kalırsanız, yoğurdun günlük beslenmenizde daha önemli hale geldiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Antibiyotikler, hastalık etmeni olan zararlı bakterilerin vücutta yok olmasını sağlarken bağırsaklarda yararlı bakterilerin de ölmesine neden olur. Eğer antibiyotik kullanımına bağlı yararlı bakterilerin bağırsakta korunmasını istiyorsanız, antibiyotik içtikten sonra yoğurt tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
2-B vitaminlerinin üretimini tetikler
Vücudumuz çok az vitamini kendisi üretir. Bağırsaklarda olan bu biyolojik olay sadece B grubu vitaminlerinden bazıları ve K vitamini için geçerlidir. B grubu vitaminlerinin; vücudun enerji dengesi, sinir sistemi iletimi ve bağışıklık sistemi hastalıklarından korunmak için önemli yeri olduğundan besinlerle alınması şarttır. Ancak yoğurdun sihirli bir etkisi bulunur. Düzenli yoğurt yiyenler, bağırsaklarında B grubu vitaminlerini üretmeye başlar. Bu etkinin olabilmesi için yoğurdu suyu ile beraber tüketmelisiniz. Bu nedenle süzme yoğurt değil normal yoğurt yemelisiniz.
3-Kan şekerini dengeler
Yapılan araştırmalarda, ekşimemiş ve kaymağı alınmış yoğurt yiyen kişilerin kan şekerlerinin düzene girdiği bildirilmiştir. Ayrıca yoğurt bağırsaklardan geçişi de yavaş olan bir yiyecek olduğundan yedikten sonra kan şekerine yansıması da çok yavaş olur. Yemeklerinizin yanında bu nedenle muhakkak yoğurdu sade, kaymağı alınmış ve ekşimemiş şekli ile yemenizi tavsiye ederim.
4-Hastalıklara karşı doğal kalkan
Laktik asit içermesi, yoğurdu diğer birçok besinden ayıran en önemli unsurdur. Laktik asit bağırsak içi ortamı aside çevirerek, yani ortamın pH’ını düşürerek kanser yapıcı maddelerin üremesini önlerken, bağışıklık güçlendirici metabolitlerin de artmasını sağlar. Temel olarak yoğurt mükemmel bir bağışıklık güçlendiricidir. Yoğurtta bulunan laktik asit bakterilerinin; kanser, enfeksiyonlar, gastrointestinal hastalıklar ve astımı önleyici ciddi etkisi bulunmaktadır. Yoğurdun günlük ve taze olarak yenmesi, bu hastalık önleyici etkisini daha da artırmaktadır.
5-Sindirimi rahatlatır
Yoğurtta bulunan Laktobasillus Bulgaricus, bağırsak hareketini artıran ve hiçbir besinde bulunmayan özel bir bakteridir. Yoğurt, laktik asidi sayesinde zararlı bakterileri öldürerek ishal oluşumunu önler ve bağırsağın sağlıklı bir iç ortam olmasını sağlar. Açıkçası bu kalsiyum deposu fermente süt ürünü tam bir bağırsak temizleyicisidir diyebiliriz. Yoğurt; yendikten sonra kalsiyumun emilimini artırır, kaliteli hayvansal protein içermesi sayesinde bağırsaklarda doygunluk hormonunun uyarılmasını da sağlar.
1- Yoğurt, çok iyi konjuge linoleik asit kaynağı olduğundan; kolon ve meme kanserine karşı tartışılmaz koruyucu bir besindir. Ayrıca yoğurdun bağışıklık sistemini güçlendirmesindeki en önemli bileşiklerden biri olan konjuge linoleik asit, yoğurttan alındığında ilaç şeklinden çok daha etkilidir.
2-Günümüzde peptik ülser ve mide kanserlerinin yüzde 60’ından sorumlu olduğu bilinen ve dünyada en fazla görülen helikobakter pilori enfeksiyonunu yoğurt yiyerek engelleyebilirsiniz. Yoğurtta bulunan laktik asitler bu bakterinin çoğalmasını önleyip oluşmuşsa midede yok edilmesini sağlar.
3-Alerjik reaksiyonlarda Ig E artışı olur ve deride olumsuz reaksiyonlar olarak kendini belli eder. Atopik hastalıklar olan dermatit, astım ve besin alerjilerinde yoğurt çok etkin bir hastalık önleyici olarak vücutta görev yapar. Bu alerjik yükü azaltıcı etkisini, bağırsak florasını dengelemesi ile yaptığı bildirilmektedir.
4-Kadın sağlığında da yoğurt önemli bir yere sahiptir. Yoğurtta bulunan laktobasiller, vajinada candida üremesini önleyerek bu mikroba bağlı vajinit oluşumunu önler. Düzenli yoğurt yiyen kadınların vajinal sağlıklarının daha iyi olduğu araştırmarla desteklenmektedir.
Endüstriyel güvenilir markaların yoğurdu elbette sağlıklı ama denetimsiz, güvenilir olmayan paket yoğurtlar bir o kadar tehlikeli. En büyük tehlike; güvenilir olmayan markaların yoğurt yapımında kullandıkları früktoz veya glikoz şurupları, katkı maddeleri ve belki de kontrolsüzlükten kaynaklanan yasal boşluk nedeniyle ne olduğunu bilinmeyen maddelerin dahi kullanılması sayılabilir. Asıl yenilebilir yoğurt; katıksız olmalı ve kendine has dokusu fermentasyon ile korunmalıdır.
Yoğurdunuzu en iyi kalitede, kalıp şeklinde istiyorsanız, manda ve keçi sütünden yapmalısınız. Keçi ve manda sütü genelde çok az üretildiği için yaygın olarak inek sütünden yoğurt yapıldığını belirtmeliyim. İster günlük, ister pastörize, isterse UHT olsun; doğru yapım teknikleri kullanarak evinizde her türlü sütten yoğurdu yapmanız oldukça kolaydır.
Yoğurt yapımında dikkat edilecek nokta; sütün ısınma derecesi, yoğurt mayasının oda ısısında olması ve mayalandırmanın 40-45 derece arasında bekletilmesidir. Eğer bu koşulları sağlamazsanız; yoğurdu sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde mayalayamazsınız. Bu nedenle yoğurt yaparken sütünüzü tencereye koyun ve 65 derece oluncaya kadar ısıtın.
Isınma olduktan sonra tahta kaşıkla yoğurdu alın ve süte katın. Isı derecesi 85’e yükselecek şekilde ocağınızın altını hafifçe açın ve yoğurdu homojen bir şekilde yani tamamen süte karışıncaya kadar karıştırın. Ocaktan indirin, tencerenin ağzını kapatın ve üzerini saracak bolca kalın bez ile kapatın. Yoğurdunuzun tutması için kalorifer, ısıtıcı veya sobanızın yakınına koyarak dört-altı saat kadar bekletin. Isı ve yoğurt mayası sayesinde fermente olan sütten kalıp gibi yoğurdunuzu evinizde kolayca hazırlayın.
Bu Yazara Ait Diğer Makaleler
- “Kasık Fıtığı Tarihe Karışabilir”
- Her 3 Kişiden 1’inde
- Endokardit Nedir?
- Çoçuğunuzu Okul Kaygısıyla Kaybetmeyin
- Dünyada Otomotiv Savaşları Var
- Arthur Ashe
- Geceleri Sık Uyananlar Dikkat!
- KARPAL TÜNEL SENDROMU
- Şekerleme Yapmak Alzheimer’ı Artırıyor!
- Belirtilerini Biliyor Musunuz?
- BOYUN FITIĞI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
- Emzikteki Büyük Tehlike!
- Marketlerde Büyük Vurgun!
- Klozet mi, Cep Telefonu mu?
- Afrika Açlıktan Tükeniyor!
- DİYABET ARTIYOR
- Çeneniz Çıkabilir!
- Yine De Zayıflamanız Mümkün
- Horlamak!
- SARIMSAK
- Siz Depresyonda Mısınız?
- Çocuğunuzdan Mükemmellik Beklemeyin
- İçe Kapanıklık Öldürüyor
- Paket Gıda Riski
- Türkiye-AB İlişkilerinin Dünü, Bugünü…
- Fazla Dezenfektan Egzama Sebebi!
- Nerede Daha Uzun Yaşıyor?
- JEOSAM’dan
- Çocuğunuz Obez Olmasın!
- Deprem Çantanız Hazır Mı?
- Panzehir Ihlamur
- “Bebeğinizi Kendinize Bağlayın”
- JEOSAM’dan
- ÇOCUKLARDA GİZLİ DEPRESYON
- BEYİN KANSERİ
- Baş Dönmesi İle Kulak İlişkisi
- Çocuklarınız Ne Hissediyor?
- JEOSAM’dan
- Dost Mu Yoksa Düşman Mı?
- Nasıl Tedavi Edilir?
- Çocuğunuzun Ağzı Kokuyor Mu?
- Hamilelikte Ortaya Çıkabilir
- “Hayır diyebiliyor musunuz?”
- Önerilerimiz Var
- Karpuzu Hayatınıza Alın
- MAVİ IŞIK
- Ameliyat En Son Çare
- JEOSAM ARAŞTIRIYOR
- JEOSAM’dan İstişare Toplantısı
- JEOSAM’dan…
- JEOSAM’dan…
- KANSER OLABİLİRSİNİZ
- 2019’DAKİ SAĞLIK TEHDİDİ
- JEOSAM’dan
- JEOSAM’dan
- Peygamber Efendimiz’e Hakaret İfade Özgürlüğü Değil
- JEOSAM’DAN
- JEOSAM’dan
- JEOSAM’dan
- AŞI YAPTIRALIM MI, YAPTIRMAYALIM MI?
- EN FAYDALI BESİNLER HANGİLERİ?
- BİR SEÇİM VİRAJI DAHA DÖNÜLÜRKEN
- Kuruyemiş Hayat Kurtarıyor
- JEOSAM’DAN
- Mültecilik Suriye’nin 40 Yıllık Kaderi
- JEOSAM’DAN
- ABD Bölüyor, Böldükçe Bölünüyor
- İstanbul’da Hangi Millet, Nerede Yaşıyor?
- Türkiye Büyümekten Vazgeçsin Huzura Kavuşur
- JEOSAM KURULDU
- Türkiye Ne Zaman İlerlese Terörün Hedefi Oldu